psy

BULLDOG

Rasa ta jest niejako narodow膮 w Anglii. Psy tej rasy pochodz膮 z tego samego pnia co mastiff i jak nazwa wskazuje by艂y u偶ywane do walk z bykami. Ich rola polega艂a na wgryzaniu si臋 w nozdrza ofiary, kt贸r膮 w ten spos贸b unieruchamia艂y. Przy tych walkach ko颅rzystne by艂o dla psa, je艣li by艂 niezbyt wysoki, zaci臋ty i silny. I takim te偶 jest bulldog. Cofni臋cie nosa uwa偶ane by艂o pewnie nie bez racji za w艂a艣ciwo艣膰 dodatni膮, bowiem u艂atwia艂o psu oddech mimo, 偶e ca艂ym pyskiem wgryza艂 si臋 w ofiar臋.
Hodowla tych ps贸w jest trudna i w Anglii powsta艂a mo偶na by powiedzie膰 specjalna wiedza odno艣nie tej rasy. Wzorzec bulldoga podaje szereg cech, kt贸rych uzyskanie w jednym osobniku jest bardzo trudne. Na przyk艂ad bardzo obfita sk贸ra na g艂owie i masce w po艂膮czeniu z ma艂ym i lekkim uchem, podczas gdy normalnie lu藕na sk贸ra idzie w parze z uchem du偶ym i obwis艂ym. Podobnie zawiera w sobie sprzeczno艣膰 偶膮danie ogona kr贸tkiego,  grubego u nasady i z cienkim zako艅czeniem. Wreszcie 偶膮danie du偶ej ci臋偶颅kiej g艂owy i w膮skich l臋d藕wi przedstawia dla hodowli powa偶n膮 trudno艣膰 i nara偶a suki na ci臋偶ki por贸d.
Jest to jedyna rasa, u kt贸rej nie tylko dopuszczalne, lecz nawet zalecane jest wczesne krycie suki, bowiem organizm nieca艂kiem jeszcze dojrza艂y ma bardziej elastyczne wi膮zania miedniczne i pierwszy por贸d w ten spos贸b przygotowuje organizm matki do nast臋pnych porod贸w.
Psy te maj膮 wbrew pozorom niezwykle 艂agodny charakter, nie s膮 napastliwe ani z艂o艣liwe.   W Anglii uchodz膮 one za najlepsze nia艅ki i opiekun贸w dla ma艂ych dzieci, od kt贸rych znosz膮 wszelkie, nawet bolesne, dokuczania. B臋d膮c z natury flegmatyczne nie 艂atwo daj膮 si臋 wyprowadzi膰 z r贸wnowagi i spokoju, lecz je艣li ju偶 wda-dz膮 si臋 w walk臋, to nie zaprzestan膮 jej bez pokonania wroga. Po颅dra偶nione mog膮 si臋 sta膰 bardzo niebezpieczne. Wobec w艂a艣ciciela i domownik贸w okazuj膮 wzruszaj膮c膮 wierno艣膰 i bardzo ceni膮 oka颅zywan膮 im 偶yczliwo艣膰 czy przyja藕艅.
Pomijaj膮c trudno艣ci po艂膮czone z hodowl膮 s膮 one mo偶e najideal-niejszymi psami do mieszka艅 miejskich, bowiem potrzebuj膮 ma艂o wybiegu. Nie s膮 ha艂a艣liwe i nie wymagaj膮 szczeg贸lnych zabieg贸w do utrzymania ich w czysto艣ci.
Jak ju偶 wspomnia艂em, Anglicy po艣wi臋cili si臋 hodowli tej naro颅dowej rasy z ca艂ym zami艂owaniem granicz膮cym z maniactwem. Championy tej rasy osi膮gaj膮 cz臋sto bardzo wysokie, wprost fan颅tastyczne ceny, tak 偶e nieraz hodowcy przynosz膮 spory maj膮tek za udany okaz.
Gdybym chcia艂 za R. Leightonem powt贸rzy膰 in extenso wzorzec bulldoga, to znu偶y艂bym czytelnika kilkustronicowym opisem ka偶颅dego szczeg贸lika. Dlatego te偶 pos艂uguj臋 si臋 wzorcem ameryka艅颅skiego Kennel klubu, kt贸ry jest nieco kr贸tszy, a w istocie swej nie odbiega od wzorca angielskiego.
WZORZEC Wygl膮d og贸lny. Doskona艂y bulldog winien by膰 psem 艣redniego wzrostu, g艂adkow艂osym, o ci臋偶kim, masywnym, nisko osadzonym -tu艂owiu, masywnej i kr贸tkiej g艂owie, szerokich barkach i kr贸tkich ko艅czynach. Og贸lny wygl膮d i postawa winny odznacza膰 si臋 wielk膮 masywno艣ci膮, temperamentem i si艂膮. Charakter winien mie膰 zr贸w颅nowa偶ony i mi艂y, stanowczy i odwa偶ny (lecz nie z艂o艣liwy i agre颅sywny). Bulldog w obej艣ciu powinien by膰 zgodny i dostojny. Ce颅chy te winny si臋 uzewn臋trznia膰 zar贸wno w wygl膮dzie, jak i w za颅chowaniu si臋 psa.
Ch贸d. Styl i spos贸b noszenia si臋 s膮 swoiste, ch贸d jest niedba艂y, ci臋偶ki, pies chodzi bokiem i ch贸d ten jest typowy, tocz膮cy si臋. Pies winien jednak偶e porusza膰 si臋 swobodnie i by膰 rze藕kim.
Proporcja i symetria. Poszczeg贸lne charakterystyczne cechy win颅ny by膰 we w艂a艣ciwej do siebie proporcji, tak by 偶adna przez nad颅mierne lub zbyt s艂abe zaakcentowanie nie zachwia艂a w艂a艣ciwej ca颅艂o艣ci proporcji.
Cechy pici. Por贸wnuj膮c osobniki r贸偶nej p艂ci musimy poczyni膰 pewne ust臋pstwa na korzy艣膰 suk, u kt贸rych cechy charaktery颅styczne rasy nie wyst臋puj膮 tak wyrazi艣cie jak u ps贸w.
G艂owa. Powinna by膰 bardzo szeroka, a w obwodzie przed uszami winna mierzy膰 co najmniej tyle, ile wynosi wysoko艣膰 psa w k艂臋颅bie. Ogl膮dana z przodu winna by膰 bardzo wysoka od k膮ta 偶uchwy do szczytu czaszki, jak r贸wnie偶 szeroka i graniasta. Z boku winna by膰 r贸wnie偶 bardzo wysoka i bardzo kr贸tka od ko艅ca nosa do cie颅mienia. Czo艂o winno by膰 p艂askie (nie okr膮g艂e ani wypuk艂e) ani zanadto wystaj膮ce. Policzki: winny by膰 dobrze zaokr膮glone, wy颅staj膮ce na bokach poza oczy.
Skronie i front winny by膰 dobrze zarysowane, szerokie, kwadratowe i wysokie, tworz膮 wg艂臋bienie mi臋dzy oczyma. Bruzda ta winna by膰 zar贸wno szeroka, jak i g艂臋boka, od po艂owy czo艂a ci膮颅gnie si臋 do szczytu czaszki.
Oczy. Widziane od przodu winny by膰 osadzone g艂臋boko w czaszce, mo偶liwie najdalej od uszu, a k膮ciki winny tworzy膰 pro颅stopad艂膮 do czo艂a. Pr贸cz tego oczy powinny by膰 mo偶liwie na fron颅cie g艂owy i daleko od siebie osadzone, przy czym zewn臋trzne k膮ciki winny dochodzi膰 do policzk贸w. Powinny by膰 okr膮g艂e, 艣redniej wielko艣ci ani nie zapadni臋te, ani te偶 wyba艂uszone, o barwie bar颅dzo ciemnej. Powieki winny zakrywa膰 bia艂ko, kiedy pies patrzy przed siebie i nie mog膮 by膰 obwis艂e.
Uszy. Winny by膰 wysoko osadzone na g艂owie, przedni kraj wewn臋trzny ka偶dego z nich winien styka膰 si臋 z obwodem czaszki, winny by膰 mo偶liwie daleko na boki i wysoko jak i daleko od oczu osadzone. Winny by膰 ma艂e i cienkie. Kszta艂t tzw. 鈥瀝ose car" jest najbardziej po偶膮dany. Uszy takie za艂amuj膮 si臋 na dolnym kraju na boki i ku ty艂owi z cz臋艣ciowo widocznym wn臋trzem. Uszy nie mog膮 by膰 stoj膮ce lub opadaj膮ce ku przodowi, nigdy nie mog膮 by膰 ob颅ci臋te.
Pysk. Mierzony od przodu ko艣ci policzkowej do ko艅ca nosa winien by膰 bardzo kr贸tki i zwr贸cony ku g贸rze, bardzo szeroki od k膮cika 贸cz ku k膮tom pyska.
Nos. Winien by膰 du偶y, szeroki i czarny, a szczyt jego cofni臋ty ku oczom. Przestrze艅 od do艂u nasady czo艂a mi臋dzy oczami do szczytu nosa winna by膰 mo偶liwie najkr贸tsza i nie d艂u偶sza od prze颅strzeni dziel膮cej szczyt nosa od kraju dolnej wargi. Nozdrza win颅ny by膰 du偶e, szerokie i czarne, rozdzielone wyra藕nie lini膮 dziel膮c膮 (nos r贸偶owy lub c臋tkowany jest wadliwy, lecz nie dyskwalifikuje).
F a f 1 e. Winny by膰 grube, szerokie, obwis艂e i bardzo g艂臋bokie, zakrywaj膮ce zupe艂nie 偶uchw臋 po obu stronach.   艁膮cz膮 si臋 one z doln膮 warg膮 i prawie lub w zupe艂no艣ci zakrywaj膮 z臋by, kt贸re przy zamkni臋tym pysku nie powinny by膰 widoczne.
Szcz臋ki. Powinny by膰 masywne, bardzo szerokie, graniaste i wysuni臋te. 呕uchwa wybitnie wystaj膮ca przed szcz臋k膮 i zadarta.
Z臋by. Winny by膰 du偶e i mocne, k艂y szeroko rozstawione, a 6 ma艂ych siekaczy mi臋dzy k艂ami tworzy r贸wny rz膮d.
Szyja. Kr贸tka, bardzo gruba, g艂臋boka oraz silna i 艂adnie wy颅gi臋ta.
艁opatki. Bardzo ci臋偶kie, szeroko rozstawione, uko艣nie na boki opadaj膮ce, wywo艂uj膮ce wra偶enie r贸wnowagi i si艂y.
Klatka piersiowa. Bardzo szeroka, g艂臋boka, pe艂na, pojemna, do颅brze zaokr膮glona, nisko osadzona mi臋dzy 艂opatkami i przednimi ko艅czynami, tak by pies robi艂 wra偶enie bardzo szerokiego, niskie颅go i kr贸tkono偶nego. 呕ebra dobrze zaokr膮glone, powinny wy颅ra藕nie odcina膰 si臋 od brzucha. Brzuch raczej wci膮gni臋ty ni偶 okr膮g艂y.
Grzbiet. Winien by膰 kr贸tki, silny, bardzo szeroki w barkach, a stosunkowo w膮ski w l臋d藕wiach. Linia grzbietu winna by膰 lekko wygi臋ta. Od najni偶szej partii w barkach kr臋gos艂up wygina si臋 ku g贸rze do l臋d藕wi (kt贸rych szczyt g贸ruje nad k艂臋bem), opadaj膮c do艣膰 nagle ku ogonowi. Grzbiet taki 鈥 tzw. 鈥瀔arpiowaty" jest charak颅terystyczny dla tej rasy.
Ko艅czyny przednie. Winny by膰 kr贸tkie, bardzo silne, proste i muskularne oraz szeroko rozstawione. Silne, po bokach rozwi颅ni臋te mi臋艣nie wywo艂uj膮 wra偶enie, 偶e ko艅czyny s膮 wygi臋te, mimo 偶e ko艣ci n贸g s膮 ca艂kowicie proste, a nie skrzywione. 艁okcie powin颅ny by膰 nisko i na zewn膮trz ustawione, lu藕no od tu艂owia. Stopy winny by膰 proste lub naprz贸d albo z lekka na zewn膮trz wychy颅lone, nie mog膮 by膰 zbyt blisko ustawione.
Ko艅czyny tylne. Winny by膰 bardzo silne i muskularne, d艂u偶sze od przednich, tak i偶 l臋d藕wie g贸ruj膮 nad k艂臋bem. Stawy skokowe winny by膰 niskie, przez co partia od biodra do stawu skokowego jest d艂uga i silna. Podudzie winno by膰 kr贸tkie, proste i silne, z ko颅lanami lekko odchylonymi na zewn膮trz. Pi臋ty mog膮 z lekka si臋 schodzi膰, a stopy by膰 zwr贸cone na zewn膮trz. Stopy winny by膰 艣redniej wielko艣ci, zwarte, wyra藕nie skierowane na zewn膮trz, pal颅ce silne, zwarte, wyra藕nie rozdzielone, o wysokich kostkach i kr贸t颅kich pazurach.
Ogon. Winien by膰 b膮d藕 to prosty, b膮d藕 te偶 tzw. korkoci膮g (nigdy wygi臋ty) lub zakr臋cony, w ka偶dym wypadku winien by膰 kr贸tki, nisko osadzony i noszony, o grubej nasadzie i cienkim zako艅czeniu. Ogon prosty winien by膰 okr膮g艂y w przekroju (wa艂kowaty) o r贸w颅nym spiczastym ko艅cu. Je艣li ogon jest korkoci膮gowy, w臋z艂y winny si臋 wyra藕nie odznacza膰, lecz 偶aden cz艂on nie 艣mie wznosi膰 si臋 po颅wy偶ej nasady ogona.
Waga. Doros艂y pies wa偶y oko艂o 22 kg, suka oko艂o 18 kg.
Szata. Sier艣膰 winna by膰 prosta, kr贸tka, p艂aska, zwarta, delikat颅na, g艂adka i l艣ni膮ca. Ma艣膰: winna by膰 jednolita, czysta w kolo颅rze i l艣ni膮ca. Ma艣膰 wyst臋puj膮ca w tej rasie ceniona jest w nast臋颅puj膮cej kolejno艣ci: 1) czerwono-morengowana, 2) wszelkie inne kolory morengowane, 3) czysto bia艂a, 4) czysto czerwona lub p艂o颅wa w r贸偶nych odcieniach, 5) 艂aciata, 6) wszystkie poprzednie w gorszych odmianach.
Uwaga: dobre 艂aciate nale偶y wy偶ej ocenia膰 ni偶 zamazane mo颅rengowane lub wadliwe jednolite kolory. Jednolita czer艅 jest bar颅dzo niepo偶膮dana, lecz dopuszczalna, o ile jest 艂aciata. Morengi win颅ny by膰 wyraziste, r贸wne i r贸wnomierne. U morengowanych i jed颅nolitej ma艣ci ma艂e bia艂e plamki na sier艣ci dopuszczalne. 艁aty win颅ny by膰 wyraziste, czyste w kolorach i symetrycznie roz艂o偶one. Sk贸ra winna by膰 mi臋kka, lu藕na zw艂aszcza na g艂owie, szyi i bar颅kach, tworzy膰 zmarszczki i podgardle. G艂owa i pysk winny by膰 pokryte grubymi zmarszczkami, a na szyi od czaszki do piersi winny zwiesza膰 si臋 dwie lu藕ne fa艂dy, tworz膮ce podgardle. sprz阾 do treningu trainingshowroom.com

Polecane strony :

Copyright 2011